Varice: tratament și simptome

semne de vene varicoase

Numele unei astfel de boli se bazează pevene varicoase ale extremităților inferioare, se află cuvântul latin „varicis". Este tradus ca „balonare", care reflectă pe deplin simptomul principal al acestei patologii, care se caracterizează prin expansiunea anormală a venelor. Este însoțită de alte manifestări, nu mai puțin neplăcute, sub formă de afectare a fluxului sanguin și disfuncție valvulară.
Statisticile medicale sunt inexorabile: boala a afectat cea mai mare parte a populației lumii! Astfel, manifestările clinice ale venelor varicoase, exprimate în grade diferite, sunt întâlnite la aproape 90% dintre femei și peste 65% dintre bărbați. Din păcate, boala este din ce în ce mai tânără – iar astăzi există rapoarte că este detectată chiar și la copiii de vârstă școlară!

Dacă aveți mai mult de 80% din simptomele enumerate, vă recomandăm insistent să consultați un medic pentru sfaturi.

Variceeste o boală a venelor, ale cărei manifestări clinice sunt expansiunea și tortuozitatea patologică a venelor, cu formarea de ganglioni venosi și progresia ulterioară a simptomelor de insuficiență venoasă cronică de diferite grade de severitate (de la o senzație de greutate. , oboseală la nivelul picioarelor, grade variate de umflătură, până la dezvoltarea țesutului adipos și a pielii, apariția dermatitei, eczeme și eventuala formare de ulcere trofice venoase).

Medicii clasifică această afecțiune patologică ca polietiologică, deoarece apare datorită influenței diferiților factori. Cele principale includ:

  • predispoziție congenitală;
  • Sarcina la femei;
  • dezechilibre hormonale;
  • Greutate excesiva;
  • Stilul de viață pasiv.

O echipă profesionistă de flebologi din rețeaua de clinici de familie „Doctor Nearby" este mereu pregătită să-i ajute pe cei care doresc să se vindece de această boală. Selecția unui curs de tratament se efectuează pe bază individuală, luând în considerare toți factorii. Împreună cu utilizarea tehnicilor moderne eficiente, acest lucru vă permite să obțineți rezultatele dorite.

Cauzele și semnele dezvoltării venelor varicoase

Principalele mecanisme patogenetice care duc la apariția venelor varicoase sunt:

  • Creșterea presiunii intravenoase, care este determinată în principal de presiunea hidrostatică din venă, rezultată din acțiunea gravitației, măsurată prin înălțimea coloanei de fluid, adică distanța de la inimă până la punctul de pe picior unde se face măsurarea. Iar presiunea din interiorul cavităților corpului - abdominală sau pleurală, atunci când crește (sarcină, exces de greutate, ridicarea și transportul de obiecte grele etc. ) întoarcerea sângelui venos la inimă se înrăutățește.
  • Slăbiciune relativă a peretelui venos, care este determinat genetic, dar se poate modifica uneori sub influența proceselor inflamatorii din venă.

Interacțiunea acestor factori duce la întinderea progresivă a venei, dezvoltarea insuficienței valvelor venoase, apariția fluxului sanguin invers și apariția stagnării în patul venos.

Odată cu expunerea prelungită la factori provocatori, se dezvoltă procese inflamatorii, care, pe măsură ce se dezvoltă, afectează și slăbesc rezistența peretelui venos al valvelor venoase.

Ca urmare a tuturor acestor procese, în venă are loc un flux patologic invers al sângelui, care se numește reflux și se dezvoltă stagnarea venoasă, ceea ce duce la dezvoltarea inflamației grăsimii subcutanate și a pielii, care, odată cu progresia ulterioară, duce la apariția unui ulcer trofic

Simptomele venelor varicoase:

  • Expansiunea vizibilă și tortuozitatea venelor safene, în cazuri avansate - formarea nodurilor venoase;
  • Senzație de greutate, oboseală, plenitudine la gambele extremităților inferioare;
  • Formarea telangiectaziei („stele", „pânze" vasculare);
  • Crampe ale mușchilor gambei pe timp de noapte;
  • Umflarea picioarelor și picioarelor;
  • Mâncărime, uscăciune, hiperpigmentare și albăstruire a pielii
  • Apariția ulcerelor trofice, plângătoare, care se vindecă slab.

Riscuri de apariție a venelor varicoase

Venele varicoase de la picioare în sine sunt mai mult o problemă cosmetică, dar pot duce la complicații neplăcute: insuficiență venoasă cronică și inflamație a venei, care se numește varicotromboflebită acută. Varicotromboflebita acută este o afecțiune patologică care apare ca urmare a inflamației peretelui venos și a apariției unui cheag de sânge în lumen. O complicație periculoasă a varictromboflebitei este creșterea continuă a cheagului de sânge și răspândirea acestuia în venele profunde. Prin urmare, această afecțiune necesită supraveghere și tratament medical obligatoriu și, uneori, duce la o intervenție chirurgicală de urgență. Medicina modernă oferă o serie de tehnici eficiente care pot ajuta la eliminarea riscului de apariție a unor astfel de afecțiuni, dar tratamentul trebuie început în timp util.

Clasificarea venelor varicoase

Există diferite clasificări ale venelor varicoase, care sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Tip/stadiul/clasa de varice conform CEAP

Semne

Forma patologiei, gradul acesteia și complicațiile la care a dus

C1

Leziuni ale vaselor intradermice: telangiectazie (colocvial - „păianjeni", „rețele", „asteriscuri") și vene reticulare dilatate.

C2

Dilatație, tortuozitate patologică Lezarea venelor safene.

C3

Leziuni ale venelor safene, însoțite de edem

C4a

С4b

Apariția hiperpigmentării (culoare maro închis) a piciorului inferior sau eczeme (inflamația pielii, dermatită) Dezvoltarea lipodermatosclerozei (inflamația și îngroșarea țesutului adipos subcutanat.

C5

Ulcer trofic vindecat

C6

Ulcer trofic „deschis".

Etapele dezvoltării unei stări patologice conform lui Savelyev

Compensare

Nu există simptome sau plângeri; examinarea relevă vene dilatate la una sau ambele extremități inferioare.

Subcompensarea

Pacientul experimentează disconfort, care se exprimă prin umflături și „înțepături" ale picioarelor, precum și crampe ale mușchilor gambei pe timp de noapte. Afecțiunea este însoțită de umflături seara, care dispare dimineața. La examinare, se evidențiază vene varicoase ale extremităților inferioare.

Decompensare

Disconfortul enumerat mai sus completează leziunile inflamatorii ale pielii și eczemele. Pielea arată uscată și strălucitoare, iar hiperpigmentarea apare.

Dinamica dezvoltării venelor varicoase

Tabloul clinic al boliidepinde de stadiul de progresie în care se află boala. În același timp, medicii identifică principalul semn clinic care a determinat denumirea bolii - dilatarea venelor safene ale extremităților inferioare.

Începutul dezvoltării bolii

Inițial, pacienții simt greutate la picioare, oboseală și durere la nivelul picioarelor. În această perioadă, semnele vizuale ale patologiei nu sunt vizibile. Există adesea cazuri în care simptomele de mai sus sunt și ele absente, astfel încât pacienții nu caută ajutor medical profesionist. În timpul unei examinări efectuate de un flebolog, el identifică vene moi dilatate, pielea peste care nu a suferit modificări patologice.

Etapa de subcompensare

Pe măsură ce boala se dezvoltă, pacienții observă durerea, umflarea apare atunci când stau în picioare sau stau în picioare pentru perioade lungi de timp, care dispare după noapte. În timpul examinării, flebologul constată o ușoară umflare în zona gleznei.

Stadiul decompensarii

Progresia patologiei se exprimă printr-o senzație constantă de greutate la nivelul extremităților inferioare, oboseală rapidă și crampe ale mușchilor gambei pe timp de noapte. În plus, seara apare mâncărime severă.

Când este examinat de un medic, se evidențiază o dilatare pronunțată a venelor extremităților inferioare și fluxul sanguin afectat. Se remarcă tensiunea venelor, aderența pereților acestora la piele, hiperpigmentarea, cianoza, rugozitatea și uscarea pielii.

Modificările cutanate apar în treimea inferioară a piciorului. În primul rând, ele reprezintă apariția unei colorații maro a pielii, dezvoltarea inflamației - dermatită sau eczemă, apariția compactării țesutului adipos subcutanat, pe fundalul căruia ulterior încep să se formeze și să progreseze ulcere trofice.

Diagnosticul venelor varicoase

Tratamentul venelor varicoaseprescris după ce pacientul a fost supus unui studiu de diagnostic cuprinzător, care face posibilă determinarea cu precizie a stadiului de dezvoltare a bolii și a modificărilor patologice la care a condus. În funcție de situație, poate include următoarele studii ale venelor inferioare:

  • Inspecţie;
  • Scanare duplex/triplex.
  • Studii ale unor indicatori de coagulare, markeri de trombofilie

Metoda principalădiagnosticul venelor varicoaseeste o examinare cu ultrasunete, pe lângă care efectuează și o gamă completă de teste și fac teste funcționale.

Tratamentul venelor varicoase

Flebologia modernă oferă o serie de eficientemetode de tratare a venelor varicoase. Selecția lor se realizează individual, pe baza cazului clinic și a indicațiilor pacientului.

Tehnicile conservatoare nu ar trebui să fie opuse celor chirurgicale, deoarece sunt folosite în combinație. Uneori, tratamentul conservator poate fi efectuat independent, dar este important să înțelegem că nu poate duce la o vindecare, deși încetinește dezvoltarea patologiei și are, de asemenea, un efect pozitiv asupra stării pacientului.

Terapie conservatoare

Când să folosești singur?

  • Pregătirea pacienților pentru intervenții chirurgicale în stadii avansate ale bolii;
  • Există contraindicații pentru intervenția chirurgicală sau trebuie amânată;
  • Pentru recuperarea pacienților după intervenție chirurgicală.

Probleme care pot fi rezolvate

  • Eliminarea manifestărilor clinice;
  • Îmbunătățirea stării de bine și a calității vieții pacientului;

Tehnici folosite

Terapia de compresie, care reduce diametrul venelor și elimină refluxul, precum și stimulează întoarcerea sângelui venos la inimă și drenajul limfatic. În acest proces, se folosesc bandaje elastice și ciorapi compresivi terapeutici, pe care pacientul le poartă zilnic de-a lungul vieții sau până la sfârșitul corecției chirurgicale. Utilizarea ciorapilor de compresie terapeutică corectează în mod adecvat și rapid tulburările hemodinamice la nivelul picioarelor chiar și cutratamentvariceîn stadii avansate.

Terapia medicamentosă presupune prescrierea de medicamente farmacologice care au ca scop eliminarea disconfortului la nivelul picioarelor sau îmbunătățirea microcirculației sângelui și drenajului limfatic. Cele mai frecvent utilizate medicamente sunt:

  • Unguente și geluri care conțin uleiuri esențiale: troxevasin, antistax și altele
  • Preparate pe bază de flavonoide.

Tehnici chirurgicale

Flebectomie

Ce este asta?

Chirurgie pentru îndepărtarea venelor varicoase.

Ce probleme rezolvă?

Normalizarea fluxului sanguin prin venele safene

Indicatii

  • Expansiunea patologică a venelor safene;
  • Prezența refluxului;
  • Tromboflebită ascendentă.

Particularități

Procedura presupune îndepărtarea venelor afectate situate sub piele.

Durată

De la 60 la 120 de minute.

Traumaticitate

Cicatrici mici de 5–10 cm în zona inghinală și 0, 5–4 cm pe picioare. Pacientul rămâne în spital timp de 1-7 zile. Concediu medical de până la 24 de zile

Coagularea/obliterarea cu laser endovenoasă a venelor varicoase (EVLK/EVLO)

Ce este asta?

O tehnică care vizează eliminarea unei vene cu ajutorul unui fascicul laser medical.

Indicatii

  • Dilatarea patologică a venei;
  • Prezența ulcerelor trofice.

Traumaticitate

Minimal, Operatia se realizeaza printr-o punctie venoasa. Efectuat în regim ambulatoriu.

Caracteristicile perioadei de recuperare

Imediat după operație, pacientul trebuie să meargă timp de 30-40 de minute. Este necesar să purtați ciorapi compresivi pentru cel puțin 2 săptămâni. Durerea este adesea absentă sau minimă

Scleroterapia

Ce este asta?

O procedură care implică introducerea unei substanțe speciale în lumenul vasului - sclerozantul, care determină formarea unui dop proteic-eritrocitar cu dispariția ulterioară a venei.

Indicatii

Flebeurism.

Particularități

Tehnica este eficientă pentru tratamentul venelor intradermice, în alte cazuri - ca supliment pentru îndepărtarea ramurilor mici reziduale ale trunchiurilor principale.

Complicații

Complicațiile sunt relativ rare.

Prevenirea venelor varicoase

Prevenirea include:

  • Purtarea ciorapilor compresivi;
  • Mentinerea greutatii corporale in limite normale;
  • Menținerea unui stil de viață activ;
  • evitați să stați în picioare pentru perioade lungi de timp;
  • O vizită în timp util la un flebolog în cazul unui istoric familial sau apariției simptomelor bolii.

Daca tot observi primele semne de varice, grabeste-te sa apelezi la ajutor medical profesionist!